AOSP

Akut Omhändertagande av Självmordsnära Person eller person i kris

Visste du att varje år tar omkring 1 500 människor sina liv i Sverige? Det är mer än fyra personer varje dag. Dessutom gör 15 000 personer ett försök till självmord, medan 150 000 kämpar med allvarliga tankar om att ta sina egna liv. Otroligt nog har hela 1,5 miljoner människor tänkt tanken att inte vilja leva.

Men vi kan göra något åt detta. Tillsammans kan vi göra verklig skillnad för dem omkring oss genom att öka vår kunskap om psykisk ohälsa och suicidprevention.

Om kursen

Kursen ingår i Polisutbildningen, och en stor del av Sveriges räddningstjänster och ambulanser har redan genomgått den.

Utbildningen "Akut Omhändertagande av Självmordsnära Person eller person i kris" är ett samarbetsprojekt mellan Karolinska Institutet NASP, Polisen i Stockholms län, Storstockholms Brandförsvar och AISAB Ambulanssjukvården.

Vår kurs ger dig konkreta verktyg och värdefulla kunskaper om hur du kan bemöta och samtala med någon som lider av psykisk ohälsa eller funderar på att ta sitt liv. Detta gäller både i akuta situationer och när du bara misstänker att personen inte mår bra. Vi fokuserar på att ge dig både teoretisk förståelse och praktiska färdigheter. Genom rollspel och övningar tränar vi på olika samtalsscenarier, så att du känner dig trygg och kompetent när du står inför liknande situationer i verkligheten.

  • Utbildningen AOSP – Allmänhet vänder sig till en bred målgrupp, inklusive personer med personalansvar inom olika branscher såsom företag, kommuner, regioner, skolor och föreningar. Den är även relevant för yrkesgrupper som väktare, personal inom HVB, LSS och socialtjänst, samt alla som i sin yrkesutövning kan komma i kontakt med personer i kris. Du behöver inte ha förkunskaper eller arbeta direkt med dessa frågor för att delta. Vi tror att kunskap är nyckeln till att minska psykiskt lidande, sjukskrivningar och förhindra suicid.

  • Syftet med kursen är att rusta dig med kunskap om psykisk ohälsa och strategier för att förebygga självmord. Du kommer även att lära dig hur man tar kontakt med, samtalar med och stödjer en person i kris eller som är självmordsnära och behöver akut hjälp.

  • Efter att ha genomfört kursen ska du kunna förklara hur självmord kan förebyggas och hur psykisk ohälsa kan uppstå. Du kommer att förstå innebörden av ett aktivt bemötande och hur det tillämpas i krissituationer. Dessutom kommer du att kunna beskriva ett 112-samtal samt känna till medborgares rätt till nödvärn och nödrätt.

  • Under kursen kommer vi att gå igenom ämnen som psykisk hälsa och ohälsa, olika psykiatriska diagnoser, riskfaktorer för självmord, sårbarheter samt myter och fördomar. Vi kommer att diskutera vilken hjälp som kan erbjudas och vilket bemötande som är lämpligt i olika situationer. Genom övningar och gruppdiskussioner kommer du att få möjlighet att träna på aktivt lyssnande, lågaffektivt bemötande och att hantera olika fallbeskrivningar. Efter avslutad kurs erhåller du ett kursintyg.

  • Våra instruktörer är erfarna blåljuspersonal som har lång erfarenhet av att möta personer i akut kris eller som är självmordsnära. De är certifierade av NASP, Nationellt centrum för Suicidforskning och Prevention.

    Kursen är en heldagskurs och tar cirka åtta timmar att genomföra, inklusive raster och lunch.

    Platsen för kursen kan anpassas efter era behov och kan hållas antingen hos oss eller hos er, men kan tyvärr inte genomföras på distans.